Βουλγαρία: 17 Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γειτονική χώρα

1377
17 Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Βουλγαρία:
1. Η Βουλγαρία φιλοξενεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου που κατοικούνται ακόμα σήμερα: το Plovdiv. Κατοικείται συνεχώς για πάνω από 8.000 χρόνια, προηγείται αρχαίων πολιτισμών όπως η Ρώμη και η Αθήνα.
2. Η βουλγαρική γλώσσα χρησιμοποιεί ένα μοναδικό κυριλλικό αλφάβητο, το οποίο αναπτύχθηκε τον 9ο αιώνα από τους Βυζαντινούς μελετητές Κύριλλο και Μεθόδιο. Είναι μία από τις μόνες σλαβικές γλώσσες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το κυριλλικό αλφάβητο.
3. Η Βουλγαρία έχει ένα φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται «Γαλάζιο Μάτι», μια εκπληκτική καρστική πηγή που βρίσκεται στα βουνά της Ροδόπης. Τα νερά του είναι τόσο καθαρά και γαλάζια που μοιάζει με ένα γιγαντιαίο, μαγευτικό μάτι.
4. Το βουλγαρικό γιαούρτι, γνωστό ως «kiselo mlyako», φημίζεται για τα οφέλη του στην υγεία και την ξεχωριστή γεύση του. Είναι φτιαγμένη με ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων που ονομάζεται Lactobacillus bulgaricus.
5. Το Μοναστήρι της Ρίλας, που βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, δεν είναι μόνο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αλλά και φιλοξενία για μερικές από τις πιο περίπλοκες και καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές τοιχογραφίες στον κόσμο. Είναι σύμβολο της βουλγαρικής πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς.
6. Η Βουλγαρία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο με ένα εθνικό σύμβολο που απεικονίζεται στη σημαία της – η βουλγαρική σημαία παρουσιάζει την εικόνα ενός λιονταριού ανεξέλεγκτου. Το λιοντάρι αντιπροσωπεύει θάρρος, δύναμη και ανεξαρτησία.
7. Οι Βράχοι του Μπελογκράντσικ, ένας φυσικός σχηματισμός βράχων στη βορειοδυτική Βουλγαρία, φημίζονται για τα περίεργα σχήματα και χρώματα, που μοιάζουν με διάφορα ζώα και αντικείμενα. Οι θρύλοι λένε ότι οι βράχοι σχηματίστηκαν από γίγαντες που μετατράπηκαν σε πέτρα από τους θεούς.
8. Η Βουλγαρία φιλοξενεί τον αρχαιότερο χρυσό θησαυρό της Ευρώπης, που ανακαλύφθηκε στη Νεκρόπολη της Βάρνας. Χρονολογείται πάνω από 6.000 χρόνια, αποτελείται από περίπλοκα κατασκευασμένα χρυσά κοσμήματα και τεχνουργήματα, παρουσιάζοντας την προηγμένη δεξιοτεχνία των αρχαίων βουλγαρικών πολιτισμών.
9. Η Βουλγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τριανταφυλλαίου παγκοσμίως, το οποίο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στα καλλυντικά. Η Κοιλάδα των Τριανταφυλλιών, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Καζανλάκ, είναι διάσημη για τα τεράστια χωράφια με ευωδιαστά τριαντάφυλλα και τα ετήσια φεστιβάλ τριαντάφυλλων.
10. Η βουλγαρική πόλη Μέλνικ είναι γνωστή για τους μοναδικούς σχηματισμούς αμμόλιθου και την ιστορική οινοποιητική παράδοση. Είναι μία από τις μικρότερες πόλεις της Βουλγαρίας, αλλά καυχιέται για μερικά από τα πιο γνωστά οινοποιεία και αμπελώνες της χώρας.
11. Η Βουλγαρία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό θερμών ορυκτών πηγών στην Ευρώπη, με πάνω από 600 θερμικές πηγές διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Αυτά τα φυσικά σπα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τον τουρισμό ευεξίας.
12. Οι Θρακιώτες, ένας αρχαίος πολιτισμός που κάποτε κατοικούσε τη σημερινή Βουλγαρία, άφησαν πίσω τους εντυπωσιακούς χώρους ταφής γνωστούς ως «Θρακικοί τάφοι. ” Αυτοί οι τάφοι συχνά παρουσιάζουν περίτεχνες τοιχογραφίες, περίπλοκα χρυσά τεχνουργήματα και πολύτιμες αρχαιολογικές γνώσεις για τον αρχαίο θρακικό πολιτισμό.
13. Η Βουλγαρία έχει πλούσια παράδοση δεξιοτεχνίας στην παραγωγή τριαντάφυλλου, κεραμικής, κεντήματος και ξυλογλυπτικής. Πολλές από αυτές τις παραδοσιακές χειροτεχνίες εξακολουθούν να ασκούνται σήμερα, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά και την καλλιτεχνική κληρονομιά της Βουλγαρίας.
14. Η βουλγαρική πόλη Σωζόπολη, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Είναι διάσημο για την γοητευτική παλιά πόλη, τα αρχαία ερείπια και τις γραφικές παραλίες.
15. Η Βουλγαρία φιλοξενεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό φαινόμενο γνωστό ως «Θρακικός Μελισσοτάφος», που χαρακτηρίζεται από το θολωτό σχήμα που μοιάζει με κυψέλη. Αυτοί οι αρχαίοι τάφοι, που βρέθηκαν κυρίως στην περιοχή της Θρακικής, πιστεύεται ότι χρησίμευαν ως τόποι ταφής για Θράκες βασιλιάδες και ευγενείς.
16. Η βουλγαρική πόλη Κοπριβστίτσα είναι γνωστή για την καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα και ρόλο στη βουλγαρική ιστορία. Ήταν κέντρο επαναστατικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Εθνικής Αναβίωσης και πλέον αποτελεί πόλη μουσείου, παρουσιάζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
17. Η Βουλγαρία έχει ισχυρή παράδοση λαϊκής μουσικής και χορού, με ξεχωριστούς ρυθμούς, μελωδίες και φορεσιές που ποικίλουν ανά περιοχή. Το “horo”, παραδοσιακός βουλγαρικός κύκλος χορός, είναι σύμβολο κοινότητας και εορτασμού και συχνά εκτελείται σε γάμους, φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.