Ηλεκτρικό ρεύμα / Στο κόκκινο η χονδρική τιμή – Έρχονται νέες αυξήσεις τον Αύγουστο

754

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εκτοξεύεται η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας φέρνοντας ζοφερές μνήμες από τα έτη 2021-2022, την περίοδο δηλαδή της λεγόμενης ενεργειακής κρίσης, κι ενώ η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες ενόψει νέου καύσωνα.

Συγκεκριμένα με βάση το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για αύριο Πέμπτη διαμορφώνεται στα 184,79 ευρώ ανά μεγαβατώρααυξημένη κατά σχεδόν 60% (59,92% για την ακρίβεια) σε σχέση με την αντίστοιχη σημερινή τιμή, που θεωρείται ήδη αρκετά υψηλή (115,55 ευρώ/μεγαβατώρα). Αξίζει να επισημανθεί ότι με βάση τη διακύμανση των τιμών μέσα στην αυριανή ημέρα, η υψηλότερη τιμή που καταγράφεται ανέρχεται στα 500 ευρώ/μεγαβατώρα, μέγιστη τιμή που σημειώνεται το βράδυ (8-9 μμ).

Οι υψηλές αυριανές τιμές εμφανίζονται παρά το ότι η συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή των ΑΠΕ είναι σημαντική, στο 40,1% του ενεργειακού μείγματος, όμως και το μερίδιο του φυσικού αερίου είναι ενισχυμένο (37,9%)

Σε αυτά τα επίπεδα αύριο η ελληνική χονδρεμπορική αγορά (μαζί με τη βουλγαρική) θα είναι η τρίτη ακριβότερη στην Ε.Ε., μετά την Ουγγαρία (τιμή-ρεκόρ στα 263,99 ευρώ/μεγαβατώρα) και τη Ρουμανία (189,89 ευρώ/μεγαβατώρα).

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο περίπου δεκαήμερο του Ιουλίου (1-11/7) κλείνει με μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος κοντά στα 114 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 98,89 ευρώ τον ακριβό Ιούνιο και 81,08 ευρώ το Μάιο, κι εφόσον συνεχιστεί η πορεία ανόδου αναμένονται σημαντικές ανατιμήσεις και στα τιμολόγια λιανικής του Αυγούστου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νοικοκυριά και μικρομεσαίους.

avgi.gr