Λίνα Μενδώνη: Αυτοψίες στα έργα που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού

525
Αυτοψίες στα έργα που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Δράμας πραγματοποίησε η #ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, ξεκινώντας από το τέμενος Βαγιαζήτ, στο #Διδυμότειχο.
Λίνα Μενδώνη: «το Τέμενος Βαγιαζήτ και η αποκατάστασή του είναι μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και ένα από τα εμβληματικά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό περίπου 13.500.000 εκατομμύρια ευρώ. (…)».
Επίσης πραγματοποίησε αυτοψία:
στους μεταβυζαντινούς Ναούς του Αγίου Αθανασίου στους Μεταξάδες (17ος αι.), του Αγίου Αθανασίου στο Αλεποχώρι (18ος αι.), του Αγίου Παντελεήμονα στο Παλιούρι (18ος αι.).
Οι εργασίες αποκατάστασης των ναών και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους εκτελούνται από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου / Ephorate of Antiquities of Evros με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και πόρους του #Ταμείο_Ανάκαμψης.
στον Ταφικό Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης
Λίνα Μενδώνη: “(…) είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης. Υπάρχει ο ανάδοχος, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, για να ξεκινήσει το έργο της κατασκευής του Τύμβου, έτσι όπως ήταν πριν από την ανασκαφή. (…)”
Λίνα Μενδώνη: «(…) έγινε η αναγκαία συντονιστική παρέμβαση, ώστε να δρομολογήσουμε τα επόμενα βήματα, να φτιάξουμε τον οδικό χάρτη για τις επόμενες ενέργειες, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν και οι μελέτες εφαρμογής, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά, η ένταξη των χώρων έτσι όπως τους υποδεικνύουν οι μελετητές σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».