Τροπικές νύχτες: Γιατί δεν πέφτει η θερμοκρασία το βράδυ

3932

Οι τροπικές νύχτες έρχονται ως συνέπεια του πώς φτιάξαμε τις πόλεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τους λόγους που κόβεται η ανάσα μας όταν βγαίνουμε σε ανοιχτούς χώρους, είτε είναι πρωί, είτε είναι βράδυ. Θα έχετε νιώσει -κυριολεκτικά στο πετσί σας- πως η θερμοκρασία δεν πέφτει, όταν εξαφανίζεται ο ήλιος.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπως είπε ο ειδικός, ο ένας λόγος είναι οι θερμικές νησίδες.

Έτσι περιγράφεται το φαινόμενο της τάσης των κέντρων των πόλεων να παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα σε σχέση με την ύπαιθρο που τις περιβάλλει. Συνήθως η διαφορά αυτή είναι πιο έντονη κατά τις νυχτερινές ώρες σε σχέση με την υπόλοιπη ημέρα.

Ο κύριος Σαρηγιάννης σχολίασε ότι «τα μη φυσικά υλικά που είναι στο έδαφος (τσιμέντο, άσφαλτος κ.α.) στις μεγάλες πόλεις απορροφούν μεγαλύτερη θερμότητα, με αποτέλεσμα η αισθητή θερμοκρασία στο κέντρο αυτών των πόλεων να είναι 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη, από ό,τι στην περιφέρεια. Στην Αθήνα την Πέμπτη η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Κηφισιάς και του κέντρου ήταν 6 βαθμοί, δηλαδή εντυπωσιακά μεγάλη. Δείχνει το ακριβές πρόβλημα».

Τροπικές νύχτες: Γιατί δεν πέφτει η θερμοκρασία το βράδυ