Χρ. Κέλλας: Λήψη άμεσων μέτρων για την ευλογιά αιγοπροβάτων στον Έβρο

449

Όπως δήλωσε στην εκπομπή NewsRoom της ΕΡΤ, «τα κοπάδια θα οδηγηθούν άμεσα στη σφαγή, ενώ θα ισχύσουν μέτρα προστασίας και επιτήρησης».

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι από σήμερα Τετάρτη 21/8 τίθενται σε ισχύ άμεσα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τη σφαγή των αιγοπροβάτων. Επίσης, ανέφερε ότι «πρόκειται για ιό DNA, που είναι άκρως μεταδοτικός, ωστόσο μεταδίδεται μόνο από αιγοπρόβατα σε αιγοπρόβατα και όχι στον άνθρωπο”.

 

Ο αρμόδιος υφυπουργός προανήγγειλε άμεσα μέτρα περιορισμού του ιού. «Σε όποια μονάδα εντοπίζεται θετικό κρούσμα, ακολουθεί άμεσα η θανάτωση των ζώων. Στόχος, σε πρώτη φάση είναι να περιοριστεί ο ιός στον Νομό Έβρου και στην συνέχεια να εκριζωθεί, με την συνεργασία όλων των υπηρεσιών κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων», είπε χαρακτηριστικά.

Θετικά, ωστόσο ήταν τα αποτελέσματα των μέτρων για την πανώλη στην Ροδόπη, καθώς περιορίστηκε η διασπορά του ιού και δεν σημειώθηκε κανένα νέο κρούσμα. Αυτό τόνισε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος δήλωσε πως το πολύ σε δέκα μέρες, θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων εγκλεισμού των ζώων αλλά και διακίνησής τους και μεταφοράς τους.

Δημήτρης Κολγιώνης αρμόδιος αντιδήμαρχος αγροτικού τομέα:
Σήμερα 21/8/2024 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Φερών Σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χ. Κέλλα, του ομώνυμου Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Στρατάκου, των βουλευτών του Έβρου κ. Χ. Δερμεντζόπουλο και του κ. Α. Δημοσχάκη, του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χ. Τοψίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Κ. Βενετίδη, με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης όπως και πάρα πολλοί νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ζητήσαμε τόσο εγώ ως Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα όσο και οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων αλλά και το σύνολο των ομιλητών:
1) να προχωρήσει το Υπουργείο σε αποζημιώσεις των θανατοθέντων κοπαδιών ανάλογες με την αξία των ζώων
2) να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος
3) να επιδοτηθούν στο 100% για την αγορά νέου ζωικού κεφαλαίου
4) να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα ζώα τους εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων και 5) να γίνεται ελεύθερα η διακίνηση των ζωοτροφών προς άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τόσο ο κτηνοτροφικός όσο και ο αγροτικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης κατέθεσαν αναλυτικά υπομνήματα με τα αιτήματα τους στον Υπουργό τα οποία ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υιοθετεί και στηρίζει.

Με πληροφορίες από το ertnews.gr