Το ΙΝΚΑ καταρρίπτει με κρότο το αφήγημα Μητσοτάκη για την ακρίβεια

332
Έρευνα – κόλαφος για τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της πως κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το τέρας της ακρίβειας και πως η κατάσταση δεν είναι έτσι όπως την παρουσιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως η πραγματικότητα τη διαψεύδει με ηχηρό τρόπο.

Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες βλέπουν εδώ και πολλούς μήνες να μειώνεται δραματικά η αγοραστική τους δύναμη, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε περικοπές δαπανών σε ιδιαίτερα σημαντικούς και ευαίσθητους τομείς της ζωής τους, όπως είναι η διατροφή αλλά και η υγεία τους.

Την ξεκάθαρη πραγματικότητα καταγράφει το ΙΝΚΑ σε έρευνά του που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τις στρατηγικές επιλογές της όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Μεταξύ άλλων, οι ερωτώμενοι πολίτες τονίζουν ότι η ακρίβεια έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά τους και τονίζουν ότι οι φόροι είναι ο βασικός παράγοντας που έχει μειώσει την αγοραστική τους δύναμη.

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ζητά ελέγχους στην αγορά, αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων και δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένη από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί με επιδόματα να σώσει τα προσχήματα, ενώ ισχυρίζεται πως διενεργούνται έλεγχοι στην αγορά, υπόσχεται αυξήσεις μισθούς σε βάθος τετραετίας και καταρρίπτει κατηγορηματικά τις συνεχείς εκκλήσεις για μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα, καύσιμα κ.ά.

Ακολουθούν ενδεικτικά στοιχεία της έρευνας:

⇒ Το 94,3% των πολιτών αναφέρουν πως η ακρίβεια τους έχει επηρεάσει «αρκετά» ή «πολύ» τους τελευταίους 12 μήνες.

⇒ Το 92,7% των πολιτών υπογραμμίζουν πως η ακρίβεια έχει επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους «αρνητικά» ή «πολύ αρνητικά».

⇒ Το 81,8% των πολιτών πιστεύουν ότι η φορολογική πολιτική είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει περισσότερο στην ακρίβεια.

⇒ Το 94,1% των πολιτών τονίζουν πως έχουν μειώσει τις δαπάνες σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση ή η ψυχαγωγία, λόγω της ακρίβειας.

⇒ To 96% των πολιτών σημειώνουν πως έχουν αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες λόγω της ακρίβειας. Μεταξύ άλλων, δηλώνουν πως αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, αναζητούν προσφορές και περιορίζουν τις εξόδους τους.

⇒ Το 93,5% των πολιτών δηλώνουν «μη ικανοποιημένοι» ή «καθόλου ικανοποιημένοι» από τα κυβερνητικά μέτρα.

⇒ Το 95,9% των πολιτών πιστεύουν ότι η ακρίβεια επηρεάζει περισσότερο ορισμένες κοινωνικές ομάδες (όπως χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, άνεργοι κ.ά.).

⇒ Το 85,4% των πολιτών εκτιμούν ότι η ακρίβεια θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Δείτε παρακάτω όλη η έρευνα:

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/445238_inka-katarriptei-me-kroto-afigima-mitsotaki-gia-tin-akribeia