Η Πανέβρια Έκθεση είναι ένα εφήμερο πανηγύρι – Κείμενο του Δημήτρη Μερκούρη

302
Κείμενο του Δημήτρη Μερκούρη
Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 εγκαινιάστηκε η 27η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της προσπάθειας του 1996, η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση φιλοδοξούσε να παρουσιάσει καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και να δώσει την ευκαιρία στους αγρότες να ανταλλάξουν εμπειρίες, να γνωρίσουν νέες πρακτικές και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.
Βασικός στόχος ήταν η προώθηση των τοπικών προϊόντων, η προβολή των αγροτικών επιχειρήσεων, η ανάδειξη των περιφερειακών αγροτικών συνεταιρισμών και η ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
Οι φιλοδοξίες αυτές ίσως να στηρίζονταν στα πρότυπα των Πανέβριων Συνεδρίων του 1946. Ωστόσο, εκείνα τα συνέδρια, τα οποία διαρκούσαν 5 ημέρες, δεν περιορίζονταν μόνο σε μηχανήματα και περίπτερα εταιριών.
Τα Πανέβρια Συνέδρια κάλυπταν ολιστικά τα θέματα που απασχολούσαν την ανάπτυξη του Νομού.
Οι εκπρόσωποι των κρατικών φορέων, κάθε κλάδου (Δημόσιας Ασφάλειας, Παιδείας, Υγείας, Διεύθυνσης Γεωργίας, Δασαρχείου, Οργανισμού λιμένα κ.ά.) πραγματοποιούσαν δημόσιο απολογισμό ενώπιον όλων των αρχών (Υπουργών, Βουλευτών, Νομαρχών, Έπαρχων, Δημάρχων, Κοινοταρχών, Υπαλλήλων, Αγροτών…), ενώ παράλληλα ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν προτάσεις.
Σήμερα η Πανέβρια Έκθεση δεν έχει κανένα από τα ως άνω χαρακτηριστικά.
Είναι ένα εφήμερο πανηγύρι το οποίο πλαισιώνεται και από πέντε δέκα μηχανήματα.
Όταν όμως, κλείσουν τα φώτα η περιοχή από την Αλεξανδρούπολη και πάνω θα αιμορραγεί.
Αυτοί είμαστε, Αυτός μας αξίζει…