Κ. Χατζημιχαήλ: Η εθνική οικονομία επιβραδύνει ενώ η πραγματική οικονομία συμπιέζεται

243
Το εμπόριο παρουσιάζει εκπληκτική ανθεκτικότητα στις πιέσεις που δέχεται την τελευταία δεκαπενταετία. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αυτή δέχεται σφοδρή επίθεση, εμμονικά, τάχα μου για λόγους ορθότητας και φορολογικής συμμόρφωσης.
Η εθνική οικονομία επιβραδύνει ενώ η πραγματική οικονομία συμπιέζεται για να επιβιώσει. Και αυτό αποτελεί μία
πραγματικότητα ολότελα διαφορετική της επίπλαστης εικόνας των ελιτίστικων, φανταχτερών επενδύσεων και δραστηριοτήτων, που έχουν όμως μηδενικό οικονομικό αποτύπωμα στην κοινωνία και την αγορά.
Σε μια εποχή εκφυλισμού των πάντων στην χώρα μας, όπου κυριαρχεί η αλαζονεία, η αυθαιρεσία, η ανεντιμότητα και ο καιροσκοπισμός, το ελληνικό εμπόριο κρατά τα φώτα της οικονομίας ανοικτά, αποτελώντας τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας (26,5%) και συνεισφέροντας πραγματικά με 12,5% στο ΑΕΠ της εθνικής οικονομίας.
Συνεχίζουμε σήμερα το παράδειγμα που άφησαν με τη ζωή και τη δραστηριότητα τους γενιές έντιμων και αξιοπρεπών εμπόρων, την παρακαταθήκη των οποίων διατήρησε, αρχειοθέτησε και μεταφέρει εν είδει κιβωτού για τις επόμενες γενιές ο Εμπορικός Σύλλογος Νομού Ξάνθης. Τίμιοι και εργατικοί και οικογενειάρχες, το παράδειγμα των οποίων οφείλουμε να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό και ισχυρό τον τόπο και τη χώρα μας.
Θερμά συγχαρητήρια Nikos Grigoriadis!
Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ
(Ομιλία στην Ξάνθη, επ’ αφορμή της εκδήλωσης για τα 50 Χρόνια Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης από την ίδρυση του τοπικού Συλλόγου!- Ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο φβ)