Έδωσε τα χέρια με την Μύλοι Σόγιας στα 278 ευρώ ο τόνος η Ένωση Ορεστιάδας

247

Χαμηλότερες των προσδοκιών αποδείχθηκαν οι σφραγισμένες προσφορές που είχε στα χέρια της το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ορεστιάδας για τους 35.000 τόνους άριστο σκληρό σιτάρι που αναπαύονταν στα σιλό της. Τελικώς, οι ιθύνοντες αποφάσισαν μετά από αρκετή σκέψη να αποδεχτούν την προσφορά της «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» στο επίπεδο των 278 ευρώ ο τόνος, ή αλλιώς στα 26 λεπτά καθαρά στη τσέπη του παραγωγού.

Η μεγαλύτερη προσφορά που κατατέθηκε από την «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» έπαιξε 13 ευρώ ο τόνος πάνω σε σχέση με εκείνη στις 17 Ιουλίου στα 265 ευρώ, ακολουθώντας δηλαδή επιφυλακτικά ανάλογη πορεία ανόδου με τα εν γένει FOB στη μεσογειακή αγορά.

Παράλληλα, οριακή άνοδο κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα οι τιμές αποθήκης στο εμπορικό κέντρο της Φότζια, με την εβδομαδιαία λίστα να βγάζει τιμές στα 317-322 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα, με μια δηλαδή ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης των 2 ευρώ ο τόνος σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση στις 2 Οκτωβρίου δίνει στα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% τιµή αποθήκης εµπόρου 317-322 ευρώ/τόνο και στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% τιµή αποθήκης εµπόρου 307-312 ευρώ/τόνο.

Σε ανοδικό κανάλι για το σκληρό κληρώνει  σήμερα ο διαγωνισμός της Ορεστιάδας, κοντά στα 300 ευρώ ο τόνος

Χαμηλά τη μπάλα κρατάνε οι ιθύνοντες στην Ένωση Ορεστιάδας, ενόψει του επαναληπτικού διαγωνισμού για 35.000 τόνους Σ1 σκληρό σιτάρι εσοδείας 2024 που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου.

Στις χώρες της Μεσογείου η αγορά δείχνει να κατοχυρώνει ως τιμή FOB τα 300 ευρώ ο τόνος, η Φότζια επιμένει στα 315 με 320 και οι ελληνικές παραδόσεις συνεχίζουν να βρίσκονται λίγο χαμηλότερα, στα 290 ευρώ ο τόνος FOB. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο διαγωνισμός που διενεργεί η θρακική Ένωση, ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές του σκληρού στη συνέχεια.     

Στις τάξεις των παραγωγών πάντως  οι προσδοκίες μάλλον είναι μεγάλες και ενδεχομένως ανάλογες αυτών που υπήρχαν και τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο διαγωνισμός κατέστη άγονος προς απογοήτευση των μελών της οργάνωσης. Πάντως, η πραγματικότητα της αγοράς δεν διευκολύνει πανηγυρικούς τόνους, ανεξάρτητα από το ύψος των προσφορών που θα κατατεθούν σφραγισμένες στην Ένωση πριν λήξει η προθεσμία στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου. 

Στα θετικά καταγράφεται η ωριμότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διεθνής αγορά σκληρού σίτου σήμερα, με την πρώτη ποιότητα να διεκδικεί το επόμενο διάστημα ξανά τιμές στα 300 ευρώ ο τόνος και πάνω FOB σε όλη τη Μεσόγειο. Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία εξάγουν ήδη σήμερα πέριξ των 290 ευρώ ο τόνος, σε ίδια επίπεδα δηλαδή με κείνα που δίνει τα χέρια πλέον και το εγχώριο εμπόριο. Τη συγκυρία διευκολύνει και ο Καναδάς, ο οποίος μετράει σημαντικές απώλειες σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο. 

Από την άλλη, η αγορά βρίσκεται σήμερα σε πραγματικούς μέσους όρους μόλις 15 ευρώ ο τόνος πάνω σε σχέση με τις επικρατούσες τιμές τον περασμένο Ιούλιο. Ονομαστικά, η διαφορά στις τιμές θα έπρεπε να βρίσκονταν στα 30 ευρώ ο τόνος, όμως η υποτίμηση του δολαρίου καθιστά τις εξαγωγές τούρκικου και αμερικανικού σίτου συγκριτικά φθηνότερες, κόβοντας στο μισό για την ώρα την οργανική άνοδο. 

Τα παραπάνω δείχνουν πως οι περισσότερες προσφορές από ελληνικές και ξένες εταιρίες στην Ορεστιάδα είναι πολύ πιθανό να κυμανθούν στα επίπεδα των 280-285 ευρώ ο τόνος ως τελική τιμή για την Ένωση Ορεστιάδας ή αλλιώς  γύρω στα 25,5 με 26 λεπτά το κιλό στην τσέπη του παραγωγού. Δεν αποκλείεται βέβαια κάποια πιο επιθετική κίνηση της τελευταίας στιγμής στη ζώνη των 290-300 ευρώ ο τόνος, όπως έχει γίνει κάποιες φορές τα προηγούμενα χρόνια. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ορεστιάδας, Λάμπη Κουμπρίδη, στο Agronews, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα μέχρι την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, με τη διοίκηση του συνεταιρισμού να ζυγίζει μέχρι τελευταία στιγμή τα δεδομένα πριν λάβει τις αποφάσεις της, χωρίς να αποκλείεται βεβαίως και το ενδεχόμενο μιας ακόμη απόφασης που θα κηρύσσει και τον συγκεκριμένο διαγωνισμό άγονο.

https://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/sitira-kai-sporoi/216921/se-anodiko-kanali-gia-to-skliro-klironei-simera-o-diagonismos-tis-orestiadas-koda-sta-300-euro-o-tonos/?fbclid=IwY2xjawFqER5leHRuA2FlbQIxMQABHXa2ZU70iJa0IjN94Zbe6E3ssOSDWzEMuqqFx3yKPA-7pMylrsm_RElqnw_aem_GKvB6J8edTyQDt7rFgEvRQ