“Καιρικά Νέα Θράκης”: Η ομάδα που πετυχαίνει στο 100% τις ημερήσιες προβλέψεις μετρά 53.000 μέλη

562

Η ομάδα-Σύλλογος «Καιρικά Νέα Θράκης» που ξεκίνησε το 2024,με αυτόν τον τίτλο, -έχει όμως μια όμορφη ιστορία που ξεκίνησε από το fb το 2012- από το πάθος και το μεράκι ανθρώπων, που αγαπούν να παρατηρούν, να μελετούν, αλλά και να καταγράφουν στοιχεία που αφορούν τα καιρικά δεδομένα, έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών της Ροδόπης-και όχι μόνο- καθώς έχει πια 53.000 μέλη.

Για το θέμα αυτό μίλησαν  στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Δημήτρης Ευγενίδης-Πυροσβέστης- και η αντιπρόεδρος και καθηγήτρια στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, όπου ανάμεσα στα επαγγελματικά τους καθήκοντα, βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν με το πάθος τους.

Στάθηκαν στο γεγονός πως 5 μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν τοποθετηθεί στη Ροδόπη, από τους οποίους συλλέγουν στοιχεία, τα συγκρίνουν και τα μελετούν σε  σχέση και με  άλλες έγκυρες ιστοσελίδες. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας, αναρτάται στα Καιρικά Νέα, τα οποία πετυχαίνουν τον στόχο της πρόβλεψης 100%.

Στόχος τους είναι να συμπεριληφθούν στον γενικότερο περιφερειακό σχεδιασμό, να τοποθετηθούν μετεωρολογικοί σταθμοί και στους άλλους νομούς της ΑΜ-Θ, οπότε να βγαίνει μια έγκυρη περιφερειακή εικόνα πρόβλεψης καιρού, για τους πολίτες- Αγρότες, οδηγοί, επισκέπτες, τουρίστες και διάφοροι επαγγελματίες-που χρειάζονται μια έγκυρη πρόβλεψη καιρού και μπορεί αυτό να τους παρέχεται ως χρηστικό εργαλείο για τη δουλειά τους.

Τα “Καιρικά Νέα Θράκης”, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα για την εξέλιξη της όλης προσπάθειας σε παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, το οποίο πέρα από τις προβλέψεις του καιρού, θα παραθέτει στοιχεία για το απόθεμα του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και των υπολοίπων υδατικών πόρων. Επίσης  την ποσότητα των βροχών, αλλά και η μέτρηση του Χιονιού που τείνει να σχεδόν να εξαφανισθεί, μειώνοντας δραστικά τα αποθέματα του νερού και επιδεινώνοντας το πρόβλημα της άρδευσης και στη συνέχεια της ύδρευσης.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, 500 τόνοι νερού πέρυσι τον Ιούνιο, ούτε διακόσιοι φέτος στη Ροδόπη. Χωρίς να έχει εκκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για την εξοικονόμηση του νερού, κυρίως για την διαχείριση του νερού από πλευράς αγροτών, οι οποίοι ποτίζουν το μεσημέρι, δυστυχώς χωρίς να ελέγχουν που φτάνει το νερό, με αποτέλεσμα να γίνεται σπατάλη.

Το επίσης αρνητικό είναι πως δεν συγκρατείται ακόμα και το λίγο νερό που πέφτει με τη βροχή, χωρίς τα μικρά φράγματα και τους χωμάτινους ταμιευτήρες, αλλά και το μεγάλο έργο του φράγματος Κομψάτου στο Δήμο Ιάσμου.

Πηγή: Ερτ