Μύηση στους μύθους της Θράκης μέσα από την τεχνολογία

479

Συνολικά 39 φοιτητές από 12 πανεπιστήμια 8 χωρών γνωρίζουν την Μυθική Θράκης μέσα από το πρόγραμμα Mythical Thrace του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

Άννα Μαστρογιάννη: «Η χρήση της τεχνολογίας για  την προσέγγιση του μυθολογικού κόσμου, είναι η πλέον κατάλληλη»

Πιο κοντά στους μύθους της Θράκης έρχονται οι τριάντα εννέα προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές δώδεκα πανεπιστημίων από οκτώ χώρες του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία) που συμμετέχουν στο Εντατικό Πρόγραμμα Μεικτής Κινητικότητας του ERASMUS+ που διοργανώνει αυτή την εβδομάδα το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης υπό τον τίτλο “Mythical Thrace”.

Τα πρωινά οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα και διαλέξεις σχετικά με τους μύθους της Θράκης και την πρόσληψή τους στη λογοτεχνία και την τέχνη, καθώς και διαδραστικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, που βασίζονται στο υλικό των ιστοτόπων

https://mythotopia.eu/ και https://edu.mythotopia.eu/, οι οποίοι δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» από το ΤΕΦ ΔΠΘ και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Τα απογεύματα, επισκέπτονται αξιοθέατα και μουσεία της Θράκης συμμετέχοντας σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πάντοτε σε συνάρτηση με το σχετικό μυθολογικό υλικό της περιοχής, που πλαισιώνονται από δραστηριότητες εικονικής κινητικότητας και επισκόπηση των δραστηριοτήτων με φυσική παρουσία.

Συντονίστρια του προγράμματος είναι η επίκουρη καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας στο ΤΕΦ ΔΠΘ κ. Άννα Μαστρογιάννη, που μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για την ανάδειξη της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας της Θράκης μέσω της εξοικείωσης με το πλούσιο μυθολογικό της υπόβαθρο και την κατανόηση της επίδρασης των μύθων στη διαμόρφωση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού που αποκτούν οι φοιτητές που συμμετέχουν.

Μια διαφορετική προσέγγιση

Όπως εξήγησε, τα Εντατικά Πρoγράμματα Μεικτής Κινητικότητας είναι ένα σχετικά καινούργιο σχήμα του προγράμματος Erasmus στο οποίο εκτός από τις διαλέξεις με φυσική  παρουσία, πραγματοποιούνται on line διαδικτυακές συναντήσεις.

Ήδη το Τμήμα είχε διοργανώσει πέρυσι με μεγάλη επιτυχία ένα πρόγραμμα σχετικά με την ελληνική  γλώσσα, και φέτος αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το μυθολογικό υλικό που προέκυψε  από το ερευνητικό πρόγραμμα που  έγινε από τους Λατινιστές του Τμήματος, την ίδια, τον  κ. Ντεληγιάννη και τον  κ. Μιχαλόπουλο, με τίτλο «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία  και Θράκη».

Έχοντας την εμπειρία και από ένα θερινό  σχολείο στη Θάσο πριν από δυο χρόνια, οργάνωσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιώντας το πλούσιο υλικό που έχουν συγκεντρώσει.

Προβολή για τη Θράκη και εξωστρέφεια για το ΔΠΘ Η εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, ήταν πολύ καλή, τόνισε η κ. Μαστρογιάννη, που επισήμανε πως το πρόγραμμα αποτελεί μια καταπληκτική  δυνατότητα προβολής της Θράκης και εξωστρέφειας του  ΔΠΘ και του Τμήματος.

Η όλη τους προσέγγιση αφορά τη χρήση  των μύθων στην ψηφιακή  εποχή, προσπαθώντας να κάνουν πιο εύληπτο και ελκυστικό τον τρόπο προσέγγισης του  αρχαίου κόσμου  στους σύγχρονους φοιτητές, ξεφεύγοντας από το πρότυπο που επικρατούσε μέχρι πρότινος. «Τα δεδομένα αλλάζουν και  πρέπει να προσαρμοζόμαστε.

Η χρήση της τεχνολογίας για  την προσέγγιση του αρχαίου κόσμου και συγκεκριμένα  του μυθολογικού κόσμου, είναι η πλέον κατάλληλη  και  πιστεύω ότι το  έχουμε  πετύχει» ανέφερε η κ. Μαστρογιάννη, κάτι που θεωρεί πως φαίνεται από την εξαιρετική ανταπόκριση των φοιτητών που δείχνουν αγάπη για το αντικείμενο.

«Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή τόσο με τον πολιτισμό,  πρωτίστως με τον αρχαίο  κόσμο, τα ελληνορωμαϊκά κείμενα, αλλά και με τις σύγχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις που  έχει να προσφέρει ο  τόπος» ανέφερε.

Επιμόρφωση και επισκέψεις

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε προγραμματίστηκαν οι επισκέψεις τους σε διάφορα σημεία που έχουν να κάνουν με τους μύθους της περιοχής, αλλά και με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η επίσκεψή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, όπου  τους ξενάγησε η διευθύντρια της ΕΦΑ κ. Τερζοπούλου, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για τους φοιτητές.

Στη συνέχεια, αφού το πρωί μελέτησαν τους μύθους, για τους Κίκονες, τον Μάρωνα, τον  Διόνυσο και τα κείμενα, αρχαία ελληνικά και λατινικά που μιλούν για αυτούς τους μύθους, μετέβησαν στο Οινοποιείο Χατζησάββα, όπου η κ.Χατζησάββα τους ξενάγησε και τους μίλησε για τις τρεις ετικέτες κρασιών που έχει το οινοποιείο οι οποίες βασίζονται στους μύθους της περιοχής.

Στην επίσκεψή τους στη Σαμοθράκη την Τετάρτη, παρακολούθησαν διάλεξη  για τα Καβείρια Μυστήρια από καθηγητή  του πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ πριν επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους, την Πέμπτη επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης και την Παρασκευή παρακολούθησαν ταινία που  αναφέρεται στην πρόσληψη του Ορφέα στον κινηματογράφο, πριν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα με μια παρουσίαση χορού.

Πηγή : www.paratiritis-news.gr