Ακριβότερα 700 φάρμακα ευρείας χρήσης από Δευτέρα – Στο 35% μεσοσταθμικά οι αυξήσεις

753

Με νέο δελτίο τιμών θα πωλούνται από την Δευτέρα 26 Αυγούστου τα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία όλης της χώρας.

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων συμπεριλαμβάνει αισθητές αυξήσεις -μεσοσταθμικά στο 35%- στις χονδρικές και τις λιανικές τιμές περίπου 700 κωδικών ιδιαίτερα φθηνών γενόσημων (αντιγράφων) φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων ορισμένα παλαιά, κλασικά και αναντικατάστατα off patent, δηλαδή πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έχουν απολέσει εδώ και πολλά χρόνια την προστασία της πατέντας τους και τιμολογούνται επίσης ως απλά γενόσημα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σημειώνεται ότι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα μπορεί να διατίθεται στην αγορά ακόμη και με δέκα διαφορετικούς κωδικούς στο δελτίο τιμών φαρμάκων, αναλόγως των μορφών του και της περιεκτικότητάς του στη δραστική ουσία του.

Περίπου 200 φαρμακευτικά σκευάσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν εκ νέου στην ελληνική αγορά

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων αποτελεί μια τόσο σημαντική για τη δημόσια Υγεία παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που αναμένεται να κρατήσει στην ελληνική αγορά εκατοντάδες πολύ διαδεδομένα και πολύ φθηνά γενόσημα φάρμακα, τα οποία βρίσκονταν σε διαδικασίες άμεσης απόσυρσης από την ελληνική αγορά ή έχουν ήδη αποσυρθεί επ’ αόριστον. Επίσης, με τη συγκεκριμένη παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη για την εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, περίπου 200 φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία έχουν ήδη αποσυρθεί από καιρό από την ελληνική αγορά λόγω των πολύ χαμηλών λιανικών τιμών τους και εισάγονται στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) σε υπερπολλαπλάσιες και καταφανώς ασύμφορες τιμές, με συνολικό οικονομικό κόστος για το Δημόσιο περίπου στα 90.000.000 ευρώ κατ’ έτος, αναμένεται να κυκλοφορήσουν εκ νέου στην ελληνική αγορά φαρμάκων.

Μία περίπτωση, η οποία αφορά ένα πολύ κρίσιμο, παλαιό και αναντικατάστατο φαρμακευτικό σκεύασμα, είναι εκείνη του Milithin, της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Gallenica. Πρόκειται για το λίθιο, το οποίο λαμβάνουν για τη ρύθμισή τους ψυχιατρικοί ασθενείς που πάσχουν από διπολική διαταραχή. Ενώ είναι το μοναδικό φαρμακευτικό σκεύασμα λιθίου το οποίο κυκλοφορεί πλέον στην ελληνική αγορά φαρμάκων, το Milithin δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει στοιχειωδώς τις μεγάλες ανάγκες της σχετικής ζήτησης, από τη στιγμή που αποσύρθηκε οριστικά και εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής του το αντίστοιχο σκεύασμα λιθίου, το Lithiofor. Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δώσει εγκαίρως συγκεκριμένη εντολή το σκεύασμα να λάβει νέα, αισθητά αυξημένη χονδρική και λιανική τιμή, προκειμένου η Gallenica να καταφέρει να αυξήσει δραστικά τη διαθεσιμότητά του στην ελληνική αγορά φαρμάκων.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, όμως, αφορά ένα αντιψυχωσικό σκεύασμα, με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη, ένα πολύ βασικό για την Ψυχιατρική σκεύασμα, το οποίο είναι τιμολογημένο με λιανική τιμή ακόμη και κάτω από… 1 ευρώ σε έναν κωδικό του και περιλαμβάνεται μεταξύ των περίπου 700 κωδικών γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων, με πολύ χαμηλές λιανικές τιμές, τα οποία θα πωλούνται από την ερχόμενη Δευτέρα με γενναίες αυξήσεις.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο φάρμακο θα λάβει, σε έναν από τους κωδικούς του, αύξηση της τάξης 357% στην τιμή του. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο παραπλανητικό μπορεί να είναι το ποσοστό της αύξησης, όταν αυτό αναφέρεται από μόνο του και χωρίς την αρχική απόλυτη τιμή βάσης…

Μάλιστα, τις αισθητές αυξήσεις στις τιμές των πολύ φθηνών γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν υποστηρίξει δημοσίως όχι μόνον ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά ακόμη και ο πρώην υπουργός Υγείας και πρώην τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, καθώς και ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, οι οποίοι συμφωνούν -έχουν συμφωνήσει δημοσίως σε ανύποπτο χρονικό διάστημα στο πρόσφατο παρελθόν- ότι για ορισμένα πολύ φθηνά γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα απαιτείται να αυξηθεί η πολύ χαμηλή τιμή τους, προκειμένου να συνεχίσουν να κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Υψηλές αυξήσεις σε φάρμακα

Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε, όμως, ότι μεταξύ των εύλογων αυξήσεων στις χονδρικές και τις λιανικές τιμές των εν λόγω περίπου 700 κωδικών φαρμάκων,
περιλαμβάνονται επίσης υψηλές αυξήσεις, σε απόλυτες τιμές, για ορισμένα φάρμακα τα οποία δεν θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει πολύ φθηνά.

Για παράδειγμα:

-Αντιβιοτικό με σημερινή λιανική τιμή στα 38,04 ευρώ, θα διατίθεται στα 88,56 ευρώ.

-Αντιβακτηριδιακό φάρμακο με σημερινή λιανική τιμή στα 32,56 ευρώ, θα διατίθεται στα 75,77 ευρώ.

-Μία ανοσοσφαιρίνη με σημερινή λιανική τιμή στα 213,96 ευρώ, θα διατίθεται στα 976,81 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από τις αυξήσεις του νέου δελτίου τιμών εκτιμάται ότι θα προκύψει συνολική αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης περίπου κατά 90.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 60.000.000 ευρώ θα επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θα τα επιστρέψουν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέσω της διαδικασίας του clawback, ενώ περίπου 30.000.000 ευρώ θα αφορούν την αύξηση του συνολικού ύψους της οικονομικής συμμετοχής, την οποία καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για την προμήθεια των φαρμάκων τους.

parapolitika.gr