Ο εφιάλτης στο Παγγαίο …καίει ακόμη!

483

Χωρίς τελειωμό φαίνεται να είναι ο εφιάλτης που ζούνε στο Παγγαίο Ορος καθώς ο φυσικός αυτός θησαυρός της Μακεδονίας είναι παραδομένος στις φλόγες για 6η συνεχόμενη ημέρα.

Το βράδυ που θα ακολουθήσει προμηνύεται δύσκολο για το Παγγαίο, με μεγαλύτερο φόβο αυτόν των αναζωπυρώσεων στις δύο μεγάλες εστίες που καίνε…

Το πρώτο μέτωπο είναι νοτιοδυτικά του Πλατανότοπου και το δεύτερο βορειοδυτικά των κεραιών.

Η φωτιά στο Παγγαίο συνεχίζει ασταμάτητη εδώ και έξι μέρες το καταστροφικό της έργο, καίγοντας σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία (σε απότομες πλαγιές και χαράδρες), κάτι που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, που καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια από την πρώτη στιγμή.

Επτά εναέρια μέσα με 6 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος ξεκίνησαν από το πρωί τις ρίψεις νερού.

Ωστόσο στη συνέχεια, κάποια ελικόπτερα πήγαν σε άλλο σημείο επειδή υπήρχαν και άλλες πυρκαγιές, όπως η φωτιά στον Λαϊλιά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Center TV,  θα μεταφερθούν με ελικόπτερα δεξαμενές στην  κορυφή του Παγγαίου ώστε να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών στην πυρκαγιά.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 280 πυροσβέστες, με 25 οχήματα, 46 πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές.

Μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και των γύρω δήμων όλες αυτές τις ημέρες προχωρούν προληπτικά σε διαπλάτυνση αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά του Παγγαίου.

Ολοι εύχονται να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για βροχή την Πέμπτη καθώς εκεί πλέον έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους.

Συγκινητική είναι και η στήριξη του κόσμου, που με όποιο τρόπο μπορεί προσφέρει την αλληλεγγύη του σε όσους βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Καθημερινά συγκεντρώνονται νερά, ενεργειακά ποτά και ξηρά τροφή ενώ επιχειρήσεις της περιοχής προσφέρουν και φαγητό.

πηγη: Thes – Εφιάλτης χωρίς τέλος στο Παγγαίο – Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)