Καταπληκτική ιδέα!! Μακάρι να την υιοθετήσουν και άλλοι σε άλλα χωριά- Μια παλαιότερη πρόταση για τον Έβρο

752

Χωριό της Ευρυτανίας ζητά οικογένειες για να το κατοικήσουν: Προσφέρει δωρεάν σπίτι και δουλειά

Δείτε την «αγγελία» που αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για όσους χρειάζονται μια νέα αρχή

«Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας» γράφει η αγγελία που αν και δεν είναι συνηθισμένη, φαίνεται πόσο οι κάτοικοι του χωριού το αγαπάνε και θέλουν να το δουν να ξαναζωντανεύει.

Πιο συγκεκριμένα, η «αγγελία» αναρτήθηκε σε ομάδα του Facebook και καλεί οικογένειες με παιδιά να μετακομίσουν σε χωριό κοντά στο Καρπενήσι, έχοντας τη στήριξη των κατοίκων. Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς πάτερ Ντούσικο Κωνσταντίνο.

Παρέχεται δωρεάν σπίτι, δουλειά αλλά και βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό ενώ στο συγκεκριμένο μέρος υπάρχουν σχολεία για τα παιδιά.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση:

«ΖΗΤΟΎΝΤΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι. Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία.

Το χωριό διαθέτει

-νηπιαγωγείο,

-δημοτικό,

-γυμνάσιο

-λύκειο

και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό! Αν γνωρίζετε κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες. Το χωριό βρίσκεται στην Ευρυτανία και απέχει 50 λεπτά από το Καρπενήσι και μιάμιση ώρα από τη Λαμία και την Καρδίτσα.

Η κίνηση αυτή γίνεται κυρίως για να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία. Το σπίτι παραχωρείται από την εκκλησια σε συνδυασμό με την κοινότητα και είναι απόλυτα κατοικήσιμο χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι οι ένοικοι. Ο κόσμος είναι πολύ καλός, βοηθητικός και τα σχολεία είναι πλήρως εξοπλισμένα.

Ο ιερέας του χωριού τρέχει το θέμα. Η δράση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς πάτερ Ντούσικο Κωνσταντίνο. Ακόμη, η εκπαιδευτικός Διαμαντή Παναγιώτα είναι μια Ευρυτάνισα 4ης γενιάς που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και πάλι αλλά και τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά , έτσι, συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια αυτή της εκκλησίας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 6977365044»


Το ίδιο μπορεί να γίνει και στα χωριά του Έβρου;

Μια παλαιότερη πρόταση για τα χωριά του Έβρου:

 

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

 

“Τι θα μπορούσε να γίνει σήμερα με τα “νέα ερημωμένα σπίτια στα χωριά μας”, ‘ωστε αυτά να ξαναζωβντανέψουν;”-Μια πρόταση του Δημήτρη Δεντσίδη που θα συζητηθεί και θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις!

«Επιχείρηση υπόσχεση»

Τι θα μπορούσε να γίνει σήμερα με τα «νέα ερημωμένα σπίτια στα  χωριά μας», ώστε αυτά να ξαναζωντανέψουν;

Να αποφασίσουμε εμείς για τον τόπο μας και όχι άλλοι

Σε λίγο καιρό θα είναι αργά

Το πρώτο βήμα για την επανακατοίκηση των χωριών μας

 

Γράφει ο Δημήτρης Δεντσίδης

 

Η εγκατάλειψη και η ερήμωση της υπαίθρου, των χωριών του Νομού Έβρου, βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει εντονότερη.

Οι άνθρωποι φεύγουν τα χωριά μας ερημώνουν, τα σπίτια και οι περιουσίες εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Η διαχρονική έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου του κεντρικού κράτους, η σύγχρονη εποχή, η αστικοποίηση και πολλοί άλλοι παράγοντες φέρνουν το θλιβερό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα.

Πηγαίνοντας καθημερινά σε όλα τα χωριά του νομού μας βλέπω ότι η κατάσταση επιδεινώνεται! Αν συνεχίσουμε έτσι, η δημογραφική κατάρρευση δεν θα αργήσει να έρθει!

Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να ξαναδώσουμε ζωή στον τόπο μας, να δώσουμε μια «Υπόσχεση» ότι θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την σημερινή εικόνα.

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί με πολλούς τρόπους, όπως: Με νέες πολιτικές ενίσχυσης της αναπαραγωγής και της οικογένειας από την κυβέρνηση, με μεγάλα οικονομικά κίνητρα, στρατηγικές επενδύσεις του κρατικού και ιδιωτικού τομέα και ο εποικισμός – μετανάστευση. Πολλοί από αυτούς τους τρόπους δοκιμάστηκαν αλλά δεν έφεραν επιθυμητά αποτελέσματα.

Αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλο απόθεμα σε «κενές κατοικίες» και περιουσίες στα αζήτητα σε όλα τα χωριά του Έβρου. Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους σαν «παραθεριστικές κατοικίες» αλλά τα περισσότερα είναι εγκαταλειμμένα στην τύχη τους.

Εδώ λοιπόν πρέπει να δράσουμε…

Να οργανώσουμε ένα «κοινωνικό φορέα» με οργάνωση «από κάτω προς τα πάνω», με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των πανεπιστημίων, των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βοήθεια από την κυβέρνηση, με βασική επιδίωξη να βρούμε τρόπους ώστε να ξαναέρθουν άνθρωποι στα χωριά μας.

Να οργανώσουμε μια, «Επιχείρηση Υπόσχεση», ώστε να γίνει ένα πανελλαδικό – πανευρωπαικό κάλεσμα σε ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν στον τόπο μας, σε ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά, σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία με επενδύσεις με εργασία, σε ανθρώπους που θα ήθελαν να ξαναγυρίσουν στην γενέτειρα γη, σε ανθρώπους που για κάποιους λόγους θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή στην ζωή τους, σε φτωχούς και κατατρεγμένους ανθρώπους, σε ανθρώπους που θα ήθελαν να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας, σε ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται τους άλλους ανθρώπους.

Οι προεκτάσεις αυτού του σκεπτικού μπορεί να φανούν χρήσιμες ως κεντρική ιδέα.

Στον δρόμο της προσπάθειας θα βρούμε όλες εκείνες τις συνεργασίες που θα δώσουν πιθανές λύσεις στα προβλήματα που θα συναντήσουμε.

Ας ξεκινήσουμε με την δημιουργία της συλλογικής προσπάθειας, την δημιουργία του φορέα «Επιχείρηση Υπόσχεση», ώστε να ακολουθήσουν η καταγραφή και συγκέντρωση όλου αυτού του «οικιστικού πλούτου» που σαπίζει στα χωριά μας.

Θα είναι το πρώτο βήμα για την επανακατοίκηση των χωριών μας…

Τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για πιθανές και ρεαλιστικές λύσεις…

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος…

Είναι μια «Υπόσχεση» στους γονείς μας ότι θα υπάρχει συνέχεια, είναι μια «Υπόσχεση» στα παιδιά μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, είναι μια «Υπόσχεση» στον τόπο μας ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε εδώ, είναι μια «Υπόσχεση» στην πατρίδα μας!



 

Μια μέρα στην Φουρνά Ευρυτανίας

Η Φουρνά από ψηλά

Λίγα λόγια για τη Φουρνά

Το χωριό Φουρνά είναι ένας όμορφος και ιστορικός οικισμός που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρυτανίας, σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων. Περιτριγυρισμένο από καταπράσινα βουνά και δάση, το χωριό έχει πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η Φουρνά έχει συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς υπήρξε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές. Επιπλέον, η περιοχή διακρίνεται για τα παραδοσιακά της κτίσματα, τα οποία μαρτυρούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Τα παλιά πέτρινα σπίτια, με τις ξύλινες στέγες και τα στενά δρομάκια, δημιουργούν μια αίσθηση ταξιδιού πίσω στον χρόνο.

Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών καθώς επίσης και στην προσωπικότητα και την πνευματικότητα των ντόπιων κατοίκων, ο ιερομόναχος, ιστοριογράφος και ζωγράφος, Διονύσιος ο εκ Φουρνά, ιδρύοντας το 1734 σχολή αγιογραφίας και γραμμάτων, από την οποία πέρασαν εξέχουσες προσωπικότητες.

Η φυσική ομορφιά του χωριού είναι απαράμιλλη. Τα γύρω δάση με τα έλατα, τα κρυστάλλινα νερά των ποταμών και οι γραφικές πλαγιές δημιουργούν ένα τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη. Το βουνό «Καράβι», που βρίσκεται κοντά στο χωριό, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία και εξερεύνηση της φύσης. Το μονοπάτι προς την κορυφή του βουνού είναι αρκετά δημοφιλές στους λάτρεις της φύσης και των εξωτερικών δραστηριοτήτων.

Στη Φουρνά, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής κοντά σε κατεστραμμένο ομώνυμο μοναστήρι. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία με την ομώνυμη εκκλησία υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Η γύρω περιοχή διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως 4η Εδαφική Περιφέρεια (τέταρτη δηλαδή σε έκταση και σημασία δασική έκταση) πανελληνίως. Είναι ιδιαίτερα εύφορη και παράγει πολλά προϊόντα όπως κάστανα, καρύδια, φασόλια και ελατίσιο μέλι.

Εκτός από το γραφείο του Δήμου Καρπενησίου υπάρχει Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Αγροτικό Ιατρείο, Ταχυδρομείο-Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αστυνομικό Τμήμα, Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δασαρχείο, Δασικός-Αγροτικός Συνεταιρισμός.

Στη Φουρνά λειτουργούν: Νηπιαγωγείο, Μονοθέσιο Δημοτικό και Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις πλήρως εξοπλισμένο με υπολογιστές, πλούσια βιβλιοθήκη και ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.

Πηγή: dinfo.gr