Δήμος Αλεξανδρούπολης: Έχει πραγματοποιηθεί Προσεισμικός Έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτήρια

377
Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, προβλήθηκε τηλεοπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Με αιωνόβια σχολικά κτήρια και νηπιαγωγεία σε ακατάλληλους χώρους το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς». Στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, φιλοξενήθηκε μονομερώς ο καταγγελτικός λόγος του Πτυχιούχου Τοπογράφου Τ.Ε. Κριτού Κριτή, ο οποίος έκανε λόγο για κινδύνους στατικότητας των σχολικών κτηρίων προκαλώντας εύλογη αναστάτωση σε γονείς και κηδεμόνες.
Στο ίδιο ρεπορτάζ καμία αναφορά δεν έγινε και ούτε ζητήθηκε ποτέ, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας, η άποψη του Δήμος Αλεξανδρούπολης, του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι πρωτίστως στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και κηδεμόνες, ενημερώνουμε ότι έχει πραγματοποιηθεί Προσεισμικός Έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτήρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης που κατασκευάστηκαν πριν την ισχύ της αντισεισμικής νομοθεσίας (1984), στο πλαίσιο του έργου «Προσεισμικός έλεγχος κρίσιμων δημοτικών υποδομών Δήμου Αλεξανδρούπολης», χρηματοδοτούμενο από το «Αντώνης Τρίτσης, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί με σχετικό δελτίο τύπου από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης (09.08.2023).
Μάλιστα, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτηρίων και ακολουθεί ο δευτεροβάθμιος.
Σύμφωνα με τους επιβλέποντες μηχανικούς της αναδόχου εξειδικευμένης εταιρίας ΕΥΕΡΓΟΣ ΑΕ, οι παρατηρήσεις που έχουν σημειωθεί αφορούν σε ήπιες παρεμβάσεις, χωρίς να τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα στατικότητας.
Αναγνωρίζουμε ότι τόσο το 3ο Δημοτικό Σχολείο όσο και η Ζαρίφειος Ακαδημία αποτελούν ιστορικά κτήρια, οι παρεμβάσεις συντήρησης όμως που γίνονται σε αυτά, δεν το επιτρέπουν ώστε να χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα με θέματα στατικότητας.
Ειδικότερα, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου των κρίσιμων δημοτικών υποδομών του Δήμου μας και εκπονήθηκε ο Α’βάθμιος προσεισμικός έλεγχος κατά τα πρότυπα και τις προδιαγραφές του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) από τον Οικονομικό Φορέα που τον ανέλαβε κατόπιν ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού. (ΕΥΕΡΓΟΣ ΑΕ). Ο α΄ βάθμιος έλεγχος παρεδόθη στην Υπηρεσία και παράλληλα στον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) όπως προβλέπεται, για βαθμονόμηση και εκτίμηση ανάγκης περαιτέρω λεπτομερέστερου ελέγχου, στις 28/12/2023. Ο ΟΑΣΠ στις 9/9/2024 (προ 4 ημερών δηλαδή ) μας απέστειλε το πόρισμα του επί της μελέτης του α’βάθμιου ελέγχου κρίνοντας πως το κτίριο ανήκει στην κατηγορία Γ΄ για περαιτέρω έλεγχο (χαμηλή προτεραιότητα). Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και ο μελετητής του κτιρίου.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση σχολικών διδακτηρίων 2023-24», πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης οροφής, αντικατάσταση ψευδοροφής και τοποθέτησης ορυκτής ίνας, επιχρίσματα και εξωτερικοί ελαιοχρωματισμοί, εσωτερικοί ελαιοχρωματισμοί αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα φωτιστικά τύπου LED.
Παράλληλα, ενημερώνουμε ότι είναι σε εξέλιξη το έργο “Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Αλεξανδρούπολης”, προϋπολογισμού 360.000€ με χρηματοδότηση από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και ΣΑΤΑ Σχολείων, ενώ πολύ σύντομα θα αναδειχθεί ο ανάδοχος για το έργο που αφορά στην πυρασφάλεια/πυροπροστασία, προϋπολογισμού (329.595€), χρηματοδοτούμενο από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και ΣΑΤΑ Σχολείων.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης παραμένει προσηλωμένος στην ασφάλεια και την ποιότητα των σχολικών υποδομών, δίνοντας προτεραιότητα στην εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Με διαρκή προγραμματισμό και υλοποίηση έργων συντήρησης και αναβάθμισης, συνεχίζουμε να φροντίζουμε για τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα των σχολικών μας κτηρίων. Δεσμευόμαστε να ενημερώνουμε τους πολίτες υπεύθυνα και αντικειμενικά, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα των πληροφοριών που αφορούν σε θέματα τόσο σημαντικά όσο η ασφάλεια των παιδιών μας και η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.