Ο Έβρος είναι “ξεχασμένος” – Kραυγή αγωνίας από τοπικούς φορείς και παραγωγούς

2074

Λίγες ημέρες πριν φτάσει στην περιοχή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι παράγοντες του Εβρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αντιπλημμυρικά έργα, προστασία του ζωικού κεφαλαίου και αποκατάσταση του οδικού δικτύου αποτελούν μερικά από τα αιτήματα των τοπικών αρχών Έβρου στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης, καθώς η περιοχή κινδυνεύει με ερημοποίηση. Ένα χρόνο μετά τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρώπης και η εικόνα, παραμένει αποκαρδιωτική: Εγκατάλειψη, παρακμή και ολοένα περισσότεροι νέοι οι οποίοι εγκαταλείπουν οριστικά τον τόπο τους.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επίσκεψη Μητσοτάκη (σ.σ. στις 4 Οκτωβρίου) όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Έβρος Μετά», η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι αγροτοπαραγωγοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τον «Έβρο σήμερα».

Πρόκειται επί της ουσίας για μια επίσκεψη ζωτικής σημασίας, ώστε οι απαρχές της Ελλάδας να επανακάμψουν και να επανέλθουν σταδιακά στην προπυρκαγιών εποχή. Τότε, που η περιοχή ευημερούσε και αποτελούσε σημαντικό μοχλό για την αγροτική οικονομία της ελληνικής επικράτειας, χωρίς να ζει στη σκιά των σταχτών που άφησαν πίσω τους τα πύρινα μέτωπα.